суботу, 20 серпня 2022 р.

Гумор під час війни

Комедія у Другій світовій 
Люди різних поколінь висміювали образи диктаторів, країн-агресорів та зображали перемогу над ними. Такий прийом розповсюджувався під час Другої світової війни, оскільки це принижувало ворога і підіймало дух. Комiк Чарлі Чаплін у 1940 році зняв сатиричний антигітлерівський фільм "Великий диктатор", фразу з якого цитував Зеленський під час виступу на Каннському кінофестивалі: "Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. I поки люди вмирають, свобода ніколи не загине"

У 1942 році американська анімаційна студія Warner Brothers транслювала короткометражний мультфільм "Ducktators" ("duck" - "качка" і "diktators" - "диктатори"). Головні герої стрічки уособлювали образи Гітлера, Муссоліні та Тоджо. 
Іншим проявом гумору були карикатури. Художники малювали сатиру на підписання пакту Молотова-Ріббентропа у 1939 році. На одній з карикатур автори зобразили "шлюб лідерів двох держав-агресорів Гітлера та Сталіна" із підписом "Цікаво, скільки триватиме цей медовий мiсяць?".
Гумор в Україні 
До 24 лютого лише деякі коміки згадували війну у своїх виступах, однак зараз це основна тема жартів. Актор Інародного театру абсурду "Воробушек" Олександр Сердюк пояснює: важливо, щоб це був справжній громадянський прояв, а не спосіб підлаштуватися під реальність. Тема війни у теперiшнiх стендапах - не тимчасова річ, яка стала мейнстримом, а дійсність, яку ми проживаемо. Люди сприймають гумор як спосіб відволіктись. Проте, за словами Сердюка, треба не допустити забуття, як пiсля 2015 року, коли війна стала фоном. Гумор має не відволікати, а занурювати в реальність комедійними та саркастичними інструментами. Підбадьорити, але не дистанціювати суспільство.

"Нас все життя відволікають. Зараз йде війна, вона йде вже вісім років, і нас відволікали, що російські військові намагаються забрати українські території. Я по собі бачу як відволікався всі вісім років: не волонтерив, не дізнавався, що з військовими. Моя творчість була направлена на відволікання", - розповідає Сердюк. Із початком повномасштабної війни комедійна індустрія швидко переключилася. Серед коміків став популярним стендап в бомбосховищі, де жартують про пропаганду РФ та "другу" в світі армію.
Гумор від та для іноземців 
28 квітня стендап-комік Антон Тимошенко опублікував перший англомовний виступ, орієнтований на закордонну аудиторію, iз закликом донатити на підтримку України. Відео вже поширив ірландський стендап-комік Дара О'Бріен. Польський автор Анджей Рисує (Andrzej Rysuje) створює комікси на підтримку України, в яких висміює росіян, що крадуть українську побутову техніку.
25 травня французький сатиричний журнал Charlie Hebdo присвятив номер Україні, для якого зібрав роботи Асоцiацiï карикатуристів Одеси. Усі кошти від продажів планували передати на ЗСУ та ТРО Одеси. 
Важливо, щоб запал комедійного простору не закінчився пiсля війни: "Ми можем всі зникнути як народ, країна, культура і зараз не можна давати слабкість i зупинятись" - наголошує Сердюк. Навіть якщо це про жарти.

Авторка: Анна Данілова

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.