суботу, 20 серпня 2022 р.

Вперше в історії: генсек ООН відвідав Україну.

У Львові 18.08.2022 Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррішем, який перебував у нашій країні з візитом.

Глава держави відзначив ключову роль ООН та особисто Антоніу Гутерріша у вирішенні питання розблокування українських портів для експорту продовольства. Було досягнуто домовленості про продовження активної та всебічної координації ООН у реалізації зернової ініціативи.

Наголосив Президент: "Україна готова й надалі бути гарантом глобальної продовольчої безпеки"

А вже 19.08.2022 Одесу відвідав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, візит був присвячений питанням відкриття зернового експорту з портів Великої Одеси.

Спостерігаючи за завантаженням балкера Kubrosli-Y в Одеському порту, з якого вже вивезли майже 10 тисяч тонн пшениці, Антоніу Гутерреш дав невеликий брифінг Одеським, Національним та Міжнародним ЗМІ на морському вокзалі.

За словами генсека: "Відкриття зернового коридору – це найважливіший крок не лише для України, а й тих країн, які залежать від її врожаю".

Він закликав міжнародне співтовариство забезпечити повний глобальний доступ до продовольства експортованого Україною: "Так договір підписали країни, які перебувають у запеклому конфлікті, який є безпрецедентним за своїм масштабом. Але все ж таки нас чекає великий шлях. Доставка більшої кількості продовольства з України необхідна, щоб стабілізувати торговельні ринки та знизити ціни". Зауважив Гутерреш: "І ми розуміємо, що Одеса – це наочна частина цього рішення"

Також Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш, який перебував відвідав місцевий оперний театр.

На сайті міста зазначено: "Вперше в історії України нас відвідав генеральний секретар ООН. Окрім ділових зустрічей, пан Антоніу Гуттереш разом із мером Геннадієм Трухановим відвідав всесвітньо відомий Одеський оперний театр", - йдеться у повідомленні у телеграм-каналі "Одеса. Офіційно".

Генадій Труханов подякував Антоніу Гутеррішу за візит та підтримку України, а на згадку про Одесу подарував символ міста - перлину.

Як повідомляє центральний телеканал із посиланням на прес-секретаря Генсека ООН Стефана Дюжарріка: "Після візиту Гутерріша до України у суботу, 20 серпня, на запрошення президента Ердогана, він відвідає Спільний координаційний центр, створений у Стамбулі для відвантаження українського зерна".

Авторка: Рімма Чумаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.