середу, 29 червня 2022 р.

ТОП-10 фактів про Україну. Факт 7. Газові родовища України настількі великі, що це може зняти Європу з "газової голки" рф

UKRAINE MATTERS!
Україна – це ЄВРОПА
 
ТОП-10 фактів про Україну
Чим є сильною Україна і чому її так боїться росія

ФАКТ 7.
Україна може забезпечити газом 70% Європи

країна БАГАТА РЕСУРСАМИ. В Україні знайдені гігантські родовища сланцевого газу, що може зняти Європу з «енергетичної голки» росії.

Україна займає:

 1-е місце в Європі за доведеними запасами уранових руд;

 2-е місце в Європі та 10-е місце у світі за запасами титанової руди;

 2-е місце у світі за розвіданими запасами марганцевих руд (2,3 млрд т, або 12% світових запасів);

 2-е місце у світі за запасами залізняку (30 млрд тонн);

 2-е місце у Європі за запасами ртутної руди;

 3-е місце в Європі (13-е місце у світі) із запасів сланцевого газу (22 трлн куб. м)

 4-е місце у світі за загальною вартістю природних ресурсів;

 7-е місце у світі за запасами вугілля (33,9 млрд т);

1-е місце в світі за виробництвом енертних газів.

Україна є важливою промислово розвиненою країною:

1 місце у Європі з виробництва аміаку;

2 місце за величиною в Європі та 4-та у світі газотранспортна система;

70% виробників інертних газів на світовому ринку;

3-е місце у Європі та 8-е місце у світі за встановленою потужністю атомних електростанцій;

3-е місце у Європі та 11-е місце у світі за протяжністю залізничної мережі (21 700 км);

3-е місце у світі (після США та Франції) з виробництва локаторів;

3-й за величиною експортер заліза у світі;

4 місце у світі з експорту турбін для АЕС;

4-й у світі виробник ракетних установок;

4 місце у світі з експорту глини;

4 місце у світі з експорту титану;

8 місце у світі з експорту руд та концентратів;

9 місце у світі з експорту продукції ВПК;

10-те місце у світі з виробництва сталі (32,4 млн. тонн).

ПРИЧИНИ ВІЙНИ

Всі думають, що причини війни або клінічні через тяжкий психічний стан президена рф або через якісь історичні причини, але фахівці в один голос заявляють, що головною причиною вторгнення РФ в Україну став сланцевий газ.

В Україні знайдено найбільші в Європі запаси сланцевого газу. Таким чином, Україна може стати найбільшим видобувачем та експортером газу, знявши Європу з російської «енергетичної голки». А це вже про справжню незалежність та стратегічну безпеку Європи.

В Україні – саме на Донбасі між Луганськом, Слов'янськом та Краматорськом - найбільші в Європі запаси сланцевого газу. Тому саме там, як ви розумієте, хоче утриматися путін, щоб стати для Європи ще більшим газовим диктатором. Це бізнес путіна – ставити країни в переважну залежність, а потім нав’язувати свої умови. Ви ж зрозуміли, чому після захоплення Криму та Донбасу Мінські Домовленності та Нормандська четвірка (з лоббі Німеччини та Франції) стали предметом насильства Української держави. Це і був сценарій примущення до сдачи територій, бо там є газ! А люди путіну не потрібні, що россійськомовні, шо українськомовні – йому все одне, він убиває всіх ракетами задля захоплення територій. Найкривавіший теракт путіні на очах у всьому світу!

У Дніпровсько-Донецькому басейні зосереджено 4/5 усіх запасів газу України!

Саме тому путін переживає саме про можливу втрату економічного домінування, а не про розширення НАТО та точно він піклуєтся не про російськомовних людей на Донбасі. Це вигадка, легенда, привід для війни. А піклується він лише про свою значущість.

Він страшенно збентежений, що Україна зможе видобувати стільки газу, що вистачить усій Європі, а він стане нікому не потрібним. І тому у війні його план-мінімум – захопити Донбас, бо там багатства українських надр такі значущі, що Росія стане нікому не цікавою.
Путін боїться саме цього…

Читати далі …

РОДОВИЩА СЛАНЦЕВОГО ГАЗУ УКРАЇНИ 

Ще у 70-ті роки українські геологи виявили великі запаси сланцевого газу в так званій Польсько-Литовській западині, що знаходиться на території Західної України, та у Дніпровсько-Донецькій западині. Керівництво України бачило у розробках сланцевого газу головний спосіб усунути залежність України від газу рф. А для Європи це також стало б великим ковтком свободи від газового насильства РФ.

Про значні родовища та необхідність видобутку сланцевого газу в Україні місцеві енергетики знову заговорили в перші роки незалежності країни — на початку 90-х. Але лише в 2019 році компанія ТОВ «Єврогаз Україна» придбала в українського уряду ліцензії на видобуток газу в Донецькій та Луганській областях. Загалом таких ліцензій «Єврогаз України» видав п'ять, і в сукупності вони покривають площу 512 квадратних кілометрів. Найбільше родовище сланцевого газу та газу-метану – так званий Полігон Марієвського – займає 251 квадратний кілометр.

Примітно, що сама компанія «Єврогаз Україна» продала інформацію іноземним компаніям, які прийшли до країни вже за нею. Насамперед йдеться про англо-голландську Royal Dutch Shell. За повідомленням Reuters, вона планувала інвестувати до 50 мільярдів доларів у Юзівське родовище сланцевого газу, розташоване у Харківській області. А його запаси оцінюються у 2 трильйони кубометрів. 

Компанія Shell розпочала розвідувальне буріння на Юзовському родовищі площею 7 886 квадратних кілометрів на Донбасі та прогнозованою потужністю чотири трильйони кубометрів сланцевого газу. У листопаді 2014 року Shell пробурила дві розвідувальні свердловини, але не змогла провести повноцінну розвідку родовища через військові дії на Донбасі.

Ще одне, Олеське родовище за 6324 квадратні кілометри розташоване на заході України у Львівській та Івано-Франківській областях. Його запаси оцінювалися в 3-3,5 трильйони кубометрів газу.

У геологорозвідку та видобуток газу на цьому родовищі американська копання Chevron мала намір вкласти понад 10 мільярдів доларів. У листопаді 2013 року вона підписала договір із українською компанією "Надра Олеська". Однак у грудні 2014 року Chevron ухвалила рішення піти з України та остаточно закрила своє представництво у 2015 році через війну на Донбасі.

Війна на Донбасі поховала проекти "Укргазвидобування" щодо розробки ще одного альтернативного енергоносія - шахтного метану. А анексія Криму росією унеможливила видобуток газу на глибоководному Чорноморському шельфі. Цей проект мав намір реалізувати консорціум компаній Exxon Mobil, Shell, OMV та "Надр".

Є, втім, в Україні ще один регіон, протистояння в якому хоч і не переросло в такі ж масштабні збройні зіткнення, як на Донеччині, але вже принесло багато людських жертв. І там також не обійшлося без газу. Йдеться про Одеську область. Одеське родовище було відкрито 1988 року. У 2006 році розпочалися роботи з його освоєння. Однак через відсутність коштів їх було припинено. У 2013 році на родовищі видобули 600 мільйонів кубометрів природного газу, планувалося вийти на позначку в один мільярд того ж року. Досі вважалося, що промислові запаси Одеського родовища становлять не більше 30 мільярдів кубометрів. Однак, за новими даними американських нафтогазових компаній, які активно займаються геологорозвідкою біля острова Зміїний, запаси природного газу на Одеському родовищі можуть бути в кілька разів більшими до 200 мільярдів кубометрів.

Що таке сланцевий газ?

На відміну від родовищ класичного природного газу, газові відкладення у сланці сконцентровані у невеликих колекторах, які розосереджені по всьому сланцевому шару. При цьому сланцеві родовища мають величезну площу, а обсяги газу, що видобуваються, залежать від товщини сланцевого пласта.

Різниця між видобутком сланцевого газу та звичайного ще й у тому, що у сланці вміст газу в рази нижчий, ніж у породах, з яких складається класичне газове родовище. Перший комерційний видобуток газу зі сланцевого родовища був здійснений ще в 1821 Вільямом Хартом на родовищі Fredonia в штаті Нью-Йорк. У ті часи його ще заведено було називати штучним.

Сучасний видобуток сланцевого газу базується на технології гідророзриву пласта

Першими метод гідророзриву застосувала у 1947 році компанія Halliburton у США. У СРСР 1954 року було зроблено перший гідророзрив пласта. Сталося це, до речі, на Донбасі. Навряд чи комусь із першопрохідників методу могло тоді навіть у найдикішому нічному кошмарі здатися, що через 70 років в Україні через «штучний газ» йде війна, рвуться снаряди, гинуть люди.

РФ - ТЕРРИСТ та КРАДІЙ ЧУЖОГО

Сьогодні в Донецькій області бої запеклі ведуться не лише за міста та селища, а й за об'єкти газової інфраструктури та сам факт мати свою землю.

Росія повністю, більш ніж на 90% зруйнувала місто Маріуполь, Азовсталь, Бердянськ, Харків, Донецьк, крадучи метал та промислові активи України.

Ось за це путін і веде війну. Для нього газ і нафта = це поневолення Європи та всього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.