пʼятницю, 1 липня 2022 р.

ТОП-10 фактів про Україну. Факт 9: Головний СКАРБ України - ЛЮДИ


UKRAINE MATTERS!
Україна – це ЄВРОПА

ТОП-10 фактів про Україну
Чим є сильною Україна і чому її так боїться росія

ФАКТ 9.
Люди - головний СКАРБ України

За статистикою ООН з 1991 по 2020 рік Україна посідала 1 місце у Європі за кількістю людей з вищою освітою на душу населення! Це свідчить про високий авторитет науки та освіти у суспільстві, про високу якість наукової думки українців та якість робочої сили.

Відомих українців багато в світі! 
У України є багато великих людей і у минулому, які і сьогодні освідчують шлях новим поколінням.

В рейтингу Топ-100 великих українців, які визначали перебіг історії країни та світу від часів Київської Русі й до наших днів, такі найяскравіші особистості:

Ольга - велика княгиня Київська (бл. 910−969)

Княгиня Ольга, одна з найвідоміших українок в історії, власним прикладом показала, як тверда жіноча рука може наводити лад у всій державі. Вона перетворила Русь на організовану територіальну одиницю - з’явився територіально-адміністративний поділ і навіть суддівство. Вона була активна у зовнішній політиці й уславилася серед сучасників як розумна і сильна лідерка. Крім того, Ольга стала привезла до Київської Русі християнство.


Володимир Великий - великий князь Київський та Новгородський (бл. 956−1015)

Онук Ольги продовжив її справу і назавжди вписав своє ім'я в історію як правитель, який запровадив на своїх територіях християнство. 
 
Крім того, з його легкої руки на мапі з’явилися міста Переяслав і Володимир-Волинський, за його велінням у Києві звели Десятинну церкву, а в державі з’явилися перші власні золоті монети. Сучасні українці можуть йому подякувати ще й за національний герб — саме Володимир першим почав використовувати тризуб як особистий знак.


Ярослав Мудрий - великий князь Київський, Новгородський, Ростовський (бл. 978−1054)

Реформатор і єврооптиміст — так би назвали князя Ярослава сьогодні. За його правління Київська Русь досягла найвищого рівня розвитку і стала могутньою європейською державою того часу. 
 
Крім численних перемог над печенігами й іншими ворожими племенами, Ярослав перетворив Русь на правову державу, видавши офіційний звід законів — Руську Правду. Він відкривав школи і бібліотеки, ініціював переклад грецьких книг, заснував систему спадковості престолу і зміцнив відносини із Заходом через шлюбні союзи своїх дочок.
 

Анна Ярославна - київська княжна, королева Франції (бл. 1032-1089)

Молодшу з трьох дочок київського князя Ярослава Мудрого не просто видали заміж за французького короля Генріха I, вона зуміла стати помітною політичною фігурою і впливати на зовнішню і внутрішню політику Франції. 
 
Вона мала добру славу в Папи Римського, вела листування зі Святим престолом, а також подарувала Франції двох синів — майбутнього короля Філіпа I і графа Гуго, лідера Першого хрестового походу. Анна Ярославна вплинула навіть на побут французів: освічена київська княжна сприяла поширенню грамотності та підвищення побутової культури (ввела нові правила особистої гігієни).


Данило Романович Галицький - правитель Галицько-Волинського князівства (бл. 1201−1264) 

Правління князя Данила відзначено небувалим економічним і культурним підйомом західних регіонів України. А напади монголо-татар та інші зовнішньополітичні кризи перетворили його в витонченого політика. 
 
Український князь укладав союзи з Римом, Тевтонським орденом, поляками й угорцями. У підсумку в межах цих домовленостей Данило був коронований, а зміцнена ним Галицько-Волинська держава стала могутнім спадкоємцем Київської Русі та проіснувала в такому статусі 150 років.
 
 

Тарас Шевченко - філософ, поет, прозаїк, художник (1814−1861)

Один із найзнаменитіших українців у історії, якого сьогодні часто називають національним генієм. Центральне місце у творчості поета займає тема соціальної нерівності в Україні, знедоленість народу й обмеження владою його свобод.
 
Його збірку Кобзар перекладено на сотню мов, а понад 1300 пам’ятників поетові підносяться у 35 країнах. І це найбільша на світі кількість монументів, встановлених культурному діячеві.


Ілля Мечников - біолог (1845−1916)

«Виживають не найкращі, а спритніші»
 
Лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини, Ілля Мечников отримав визнання у наукових колах за свої роботи з дослідження імунітету: він першим розповів світу про явище фагоцитозу — поглинання клітинами організму сторонніх об'єктів і твердих частинок. Окремо вчений цікавився процесами народження і старіння — його вважають одним із головних ідеологів еволюційної ембріології та геронтології. 
 
Водночас на батьківщині, маючи блискучу наукову кар'єру, Мечников нерідко стикався з осудом колег, які дорікали йому у відсутності вищої медичної освіти. У підсумку Мечников на особисте запрошення Луї Пастера перебрався у Париж, де протягом 28 років завідував лабораторією в Пастерівському інституті.


Іван Франко - письменник (1856−1916)

Іван Франко — перший український письменник, якому вдалося ще за життя заробляти своїм ремеслом на шматок хліба. Його літературна спадщина, яка накопичилася за 40 років праці, вражає: це кілька тисяч робіт різними мовами.
 
Письменницький внесок українця був настільки глобальний, що в 1916-му він став першим і поки єдиним із відомих українських поетів, кого номінували на Нобелівську премію з літератури.
 

Володимир Вернадський - вчений (1863−1945)

«Російська демократія — це царство ситих свиней»
 
З легкої руки Володимира Вернадського в Україні з’явилася очолювана ним же Академія наук і Біохімічна лабораторія (зараз — Інститут геохімії та аналітичної хімії). Також він заснував у Києві наукову бібліотеку, яка сьогодні носить його ім'я.
 
Вернадський розробив теорію про біосферу — планетарну екосистему, населену живими організмами.
 
 

Михайло Грушевський - історик, політик (1866−1934)

Михайло Грушевський — засновник української наукової історіографії, став автором першого фундаментального дослідження Історія України-Руси. 
 
Загалом написав понад 2.000 наукових робіт. Хоча для історії набагато значущіше те, що на початку ХХ століття Грушевський очолював Центральну Раду УНР, працював над проєктом Конституції незалежної України і підписав Універсал про незалежність. 
 
Утім, історія УНР була короткою, і сам Грушевський емігрував до Чехословаччини. А потім проявився ще один його талант — вміння домовлятися з радянською владою. Так у 1924 році Грушевський повернувся до Києва, став професором університету і членом Академії наук. 
 
Але тут таланти Грушевського дали збій: у 1931 році історика заарештували як лідера вигаданого чекістами націоналістичного центру. Потім відпустили, але тримали під наглядом і вимагали заяв на користь радянської влади. Він відмовлявся. А через рік помер — у кисловодському санаторії. Помер від зараження крові після операції, яку провів головний лікар місцевої лікарні.


Євген Патон - вчений (1870−1953)

Патони — найвідоміша династія інженерів і вчених України. Її засновник Євген Патон розробив прогресивні методи проєктування мостів і використовував їх на практиці. 
 
У Києві досі справно виконують свої функції дві його роботи — Парковий міст і міст через Дніпро, який називався іменем самого Патона. Він же доклав руку до розвитку зварювальних технологій, з якими пізніше пов’язав свою кар'єру його син Борис, який зробив чимало фундаментальних відкриттів у цій сфері, найактуальніше з яких — зварювання живих тканин. 
 
Крім того, Борис Патон майже 60 років аж до своєї смерті на 101-му році життя очолював Національну академію наук України.


Ігор Сікорський - Авіаконструктор, батько світової авіації (1889−1972)

Один із батьків світової авіації Ігор Сікорський сконструював легендарні повітряні судна Гранд і Ілля Муромець, які стали піонерами у важкому авіабудуванні, а винайдені ним пізніше революційні літаки-амфібії були прийняті на озброєння в США.
 
«Повітроплавання не було ні наукою, ні галуззю промисловості. Воно було дивом»
 
У 1919 році він переїхав в Америку, де заснував компанію Sikorsky Aircraft, яка стала потім провідним виробником вертолітної техніки в світі. Сікорського вважають творцем 18 новаторських вертольотів і 17 літаків, зокрема тих, які здійснили перші в історії трансконтинентальні пасажирські перельоти над Атлантичним і Тихим океанами.


Степан Бандера - політичний діяч (1909−1959)

Так, той самий, якого боїться путін понад усе – українскький плітик, який одночасно боровся проти Гітлера та проти Сталіна заради незалежності України.
 
Він увійшов в історію як лідер руху за незалежність України ХХ століття. Степан Бандера відрізнявся не тільки мужністю і відданістю ідеям, а й радикалізмом: у помсту за Голодомор він організував вбивство секретаря консульства СРСР у Львові.
 
У спробах відстояти український суверенітет під час Другої світової війни Бандера вважав ворогами тих, хто були з різних боків барикад — як німецьких окупантів, так і радянську владу. Німці на три роки відправили його в табори за проголошення Української держави, також його всіма силами намагалися схопити і знищити радянські спецслужби. Це їм вдалося вже в Мюнхені після війни.
 

Олег Антонов - авіаконструктор № 1 (1906−1984) 

Олег Антонов став для української радянської транспортної авіації конструктором № 1 — під його керівництвом у Союзі виникла ціла лінійка літаків, які несли на фюзеляжі літери «Ан» (Антонов). Особливе місце серед них мали три гіганти — Ан-22 Антей, Ан-124 Руслан і Мрія — Ан-225, що з’явилася вже після його смерті. Скорструйовані ним літаки стали відповідно найбільшим і найпотужнішим транспортним літаком у світі.

УКРАЇНСЬКА МРІЯ: КБ Олега Антонова спроєктувало найбільший транспортний літак сучасності — Ан-225 Мрія, здатний підняти в повітря 640 т.

А ще Антонов захоплювався планеризмом, який він фактично приніс у льотну культуру СРСР: конструктор створив 30 типів планерів. Антонов жив і працював у Києві. Він також був одним із підписантів відкритого листа до ЦК КПРС, що з’явився в 1965 році із протестом проти репресій, спрямованих на українську творчу інтелігенцію, і дискримінації національної літератури.


Сергій Корольов - Ілон Маск ХХ століття, винахідних космічних та балістичних ракет (1907−1966)

Сергій Корольов — це Ілон Маск ХХ століття: він, конструктор ракет, дав можливість людству не в теорії, а на практиці дослідити космос.

Під чуйним керівництвом цього колишнього в’язня сталінських таборів (Корольов відбував термін із 1938-го до 1944-го) на орбіту полетів штучний супутник Землі № 1.
Водночас у СРСР з’явилася перша міжконтинентальна балістична ракета.

Саме конструктор, який народився в Житомирі і його ракета відправили в космос і першу людину. А потім під керівництвом Корольова відбувся політ на навколоземну орбіту, під час якого представник homo sapiens вперше в історії залишив корабель і вийшов у відкритий космос.


Микола Амосов - вчений-медик (1913−2002)

«Людина — це машина. Нічого більше. Просто дуже складна»
 
Кардіохірург зі світовим ім'ям перевернув з ніг на голову уявлення світового наукового середовища про лікування серцево-судинних захворювань.
 
Уперше в історії він встановив мітральний серцевий клапан, провів операції при вадах серця і першим у світі розробив і застосував антитромботичні протези серцевих клапанів. Його методологія широко використовується у світовій практиці і врятувала сотні тисяч життів.


Віктор Глушков - математик, Бог кібернетики (1923−1982)

Перший український айтішник Віктор Глушков стояв біля витоків впровадження комп’ютерної техніки у виробництво. Ще в 1960-х він створив, а пізніше налагодив масовий випуск першої в СРСР електронної обчислювальної машини, яка за характеристиками і можливостями не поступалася іноземним. 
 
Його розробки забезпечували роботу найбільших заводів країни — львівського Електрона і київського Арсеналу. Успіхи Глушкова були відомі на Заході, де його називали «богом радянської кібернетики». Він об'їхав весь світ і навіть отримав запрошення продовжити займатися своїми розробками в США, але відмовився.


Богдан Гаврилишин - економіст, співзасновник Світового економічного форуму в Давосі (1926−2016)

Один із найвідоміших українських економістів у світі, якого юнаком вивезли з України під час Другої світової війни. Народжений на Тернопільщині 19 жовтня 1926 у міжвоєнній Польщі, він опинився в таборі у Німеччині, а потім переїхав до Канади.
 
За океаном український емігрант здобув вищу освіту і зробив блискучу кар’єру, був членом Римського клубу, очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві та працював радником у провідних компаніях світу.
 
Серед головних досягнень Гаврилишина — створення разом з Клаусом Швайбом Світового економічного форуму в Давосі, який став головною платформою для спілкування великого бізнесу і світових лідерів.


Читати більше про ВІДОМИХ УКРАЇНЦІВ....

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.