пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Греція – 2022. Повна інформація для тимчасово захищених українців

 

Як виїхати з України до Греції
Потрапити до Греції можливо через Польщу, Словаччину, Румунію та Угорщину. Це ті країни, які межують з Україною та допомагають українським біженцям. Щоб дістатися до кордону, ви можете скористатися власним авто, автобусами, які організують волонтери, або ж поїздом. Останній варіант є найбезпечнішим, особливо з гарячих точок.
Укрзалізниця організує евакуаційні потяги, розклад яких можна переглянути на їхньому Telegram-каналі.

Вже на кордоні перепустка громадян здійснюється виключно через контрольно-пропускні пункти Державної прикордонної служби України.
Щоб перетнути кордон, дорослим необхідно мати при собі біометричний або небіометричний закордонний паспорт громадянина України або внутрішній паспорт громадянина України (старого або нового зразка).
Якщо ви перетинаєте кордон із дітьми, у вас мають бути їхні свідоцтва про народження.
Неповнолітні діти до 16 років перетинають кордон у супроводі одного з батьків, причому дозвіл іншого з батьків не потрібен. 
Якщо ви їдете з тваринами, окремий дозвіл або документ не потрібний.
Після перетину вам необхідно зайти до волонтерської точки прийому, які є на всіх пунктах. Повідомте волонтерам, куди ви прямуєте, вони скоординують, куди рухатися далі.
Дістатись Греції можна літаком або транспортним засобом.

  • Українці, які мають біометричний паспорт громадянина України (нового зразка), зможуть в'їхати до Греції через усі контрольно-пропускні пункти (наземні та повітряні) з максимальною тривалістю 90 днів.
  • Якщо ви маєте паспорт старого зразка, при собі має бути віза (для в'їзду до Греції або транзиту з максимальною тривалістю перебування 90 днів), щоб здійснити перетин через всі контрольно-пропускні пункти.
  • Якщо у вас немає проїзних документів, заїхати на територію Греції ви зможете тільки через контрольно-пропускний пункт Промахонас (кордон з Болгарією).

На кордоні співробітники Посольства України в Греції оформлять вам спеціальний документ, який дає змогу перебувати у країні 90 днів.
Якщо ваша дитина теж не має проїзних документів, у вашому паспорті зроблять позначку з переліком дітей, яких ви супроводжуєте.

До кого звертатись після перетину кордону
Якщо ви перетнули кордон на пункті Промахонас, вам необхідно звернутися до офісу Міністерства міграції та притулку для тимчасового розміщення в Центрі прийому громадян України поблизу КПП Промахонас. Там вам допоможуть та розмістять у місцях тимчасового притулку. 
Після розміщення необхідно подати заявку на e-mail: ukraine@migration.gr.ua  склад та вік членів сім'ї, а також індивідуальні медичні потреби. На інших пунктах перетину кордону вас зустрінуть волонтери та поінформують про ваші наступні дії. Вам необхідно буде звернутися до Міністерства міграції Греції, де вам розкажуть, як далі діяти.

Як легалізуватися у Греції
Після прибуття до Греції протягом 90 днів біженцю необхідно подати заявку на статус тимчасового захисту.
У Греції українцям краще оформляти цей статус, ніж статус біженця. Адже біженець — особа, яка не є громадянином певної країни.
А громадяни, які потребують тимчасового захисту— іноземці, які масово шукатимуть притулку в іншій країні.

Право на тимчасовий захист мають групи осіб, які були переміщені до Греції з України 24 лютого 2022 року або після цієї дати:

  • Громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року.
  • Особи без громадянства та громадяни третіх країн за межами України, яким був наданий міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні до 24 лютого 2022 року.
  • Члени сімей осіб, зазначених у перших двох категоріях, навіть якщо вони не є громадянами України, за умови, що сім’я існувала та проживала в Україні до 24 лютого 2022 року. Членами сім’ї вважаються 1) подружжя та його/її партнер, які перебувають у стабільних стосунках, які підтверджені належним чином, 2) неодружені неповнолітні діти, 3) інші близькі родичі 1ого і 2ого ступенів, які проживали з одержувачем тимчасового захисту як сім’я.
  • Особи вищевказаних категорій, які залишили Україну після 26 листопада 2021 року через напружену ситуацію або перебували на території Європейського Союзу (наприклад, у зв’язку з відпусткою чи роботою) і внаслідок збройного конфлікту не можуть повернутися в Україну
Країни-члени ЄС вирішили активувати Директиву про тимчасовий захист. Це означає, що кожен, хто приїжджає до Греції з України, може отримати захист та дозвіл на тимчасове проживання.
 
Тимчасовий захист у Греції діятиме протягом року. Щоб її отримати, необхідно звернутися до Міграційної служби Греції. При собі необхідно мати паспорт або інший документ, що засвідчує особу.
 
Щоб дізнатися більше про процедуру надання захисту, звертайтесь за телефоном (0030)2131629600 або на електронну пошту: ukraine@migration.gov.gr.
Після отримання тимчасового захисту ви матимете право на легальне проживання, працевлаштування та медичне обслуговування.

Діти, які подорожують самостійно або відділились від батьків
Якщо вам не виповнилося 18 років і ви подорожуєте самостійно або подорожуєте з дітьми, які були відділенні від батьків, або знаєте дітей, які знаходяться в таких ситуаціях, ви можете зв’язатися з Національним механізмом реагування на надзвичайні ситуації для ідентифікації та захисту неповнолітніх осіб без супроводу Міністерства міграції та притулку. З їхньою допомогою, діти будуть перевезені до центрів екстреної гостинності та будуть здійснені відповідні процедури ідентифікації (якщо необхідно) та опіки.
 
Ви можете зв’язатися з ними через:
• Телефон: (24/7 лінія): 0030 2132128888, 0030 2132128380, 0030 2132128381, 0030 2132128382
• Електронна пошта: ssuam.tracing@migration.gov.gr
Ризики торгівлі людьми
Злочинці можуть спробувати скористатися вразливим становищем біженців або заманити їх обіцянками чи безкоштовним транспортом, житлом, працевлаштуванням чи іншою допомогою. Така експлуатація вразливих людей, фізична та трудова вважається торгівлею людьми
Якщо ви вважаєте, що хтось став жертвою торгівлі людьми, ви можете зв’язатися зі спеціальною гарячою лінією А21 у Греції, зателефонувавши за номером 1109.

Де шукати житло у Греції
Українці, які перетнули кордон Греції на автомобільному пункті пропуску Промахонас, можуть звернутися до розташованого в цьому ж пункті офісу Міністерства міграції та притулку для тимчасового розміщення в Центрі прийому громадян України поблизу КПП Промахонас. Там вам нададуть тимчасове житло.

Після розміщення необхідно подати заявку на e-mail: ukraine@migration.gr.ua  склад та вік членів сім'ї, а також індивідуальні медичні потреби.

У відповідь вам запропонують проживання у Центрі розміщення громадян України у населеному пункті Серес (Північна Греція).

У разі прибуття до Греції через інші пункти пропуску проживання за рахунок Грецької Республіки не передбачено. Однак ви можете подати заявку на проживання на сайті міграційного агентства.

Знайти житло самостійно ви можете на сайтах з пошуку житла:


Як і де шукати роботу
Після отримання статусу тимчасового захисту у Греції ви маєте право офіційно влаштуватися на роботу. Для цього вам знадобиться дійсний паспорт та офіційна довідка про тимчасовий захист.
Знайти роботу в Греції можна:
  • на офіційних та неофіційних грецьких сайтах з пошуку роботи;
  • у соцмережах, зокрема у Facebook;
  • через перевірені Telegram-канали:
  • через пошукову систему Google, ввівши запит Εργασία στην Ελλάδα (робота в Греції)
Корисні посилання та телефони

Сайти з пошуку роботи у Греції:

Інформація про оформлення посвідки —  https://www.grekodom.ua/article/oformlenie-vnj
Посольство України в Грецькій Республіці — https://greece.mfa.gov.ua/
Інформація про центри надання допомоги біженцям з України — https://migration.gov.gr/
Міністерство міграції та притулку Греції: тел. :+30 2131629600, електронна пошта: ukraine@migration.gov.gr.
Швидка допомога в екстрених випадках за телефоном 166
Міграційна агенція Греції — https://migration.gov.gr/ukraina_ukr/

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.