вівторок, 21 червня 2022 р.

Стамбульська конвенція: яке має значення для України

🌐  
Стамбульська конвенція, також названа Конвенцією Ради Європи по боротьбі з домашнім насиллям та його повним запобіганням. Міжнародний акт стосується як жінок, так і дітей і чоловіків у будь-якому віці та країні. Конвенція також торкається встановлення рівноправлення між жінками та чоловіками, та допомагаючи боротись зі стереотипами, сформованими у суспільстві по всьому світу. 
По даним Фонду народонаселення ООН та Женевського центру демократичного контролю за збройними силами в світі: 38% сусідів та 39% прокурорів вважають домашнє насильство «домашньою справою», 59% правоохоронців вважають більшість повідомлень про домашнє насильство наклепом, близько 62% правоохоронців вважають, що чимало жертв зґвалтування «самі в цьому винні», та близько 84% поліцейських ставлять в приоритет примирення замість покарання.
Саме це сприяє небезпеці для жертв, які постраждавши від домашнього насилля не мають змоги отримати необхідну допомогу від правоохоронних органів, що під час воєнний дій є важливим в першу чергу для України.
❗Окрім домашнього насильства, конвенція також включає встановлення більш рівних прав між жінками та чоловіками, зокрема серйозніше покарання за такі дії як сталкінг, сексуальне насильство, примусові шлюби, стерилізацію, аборти та жіноче обрізання, тощо.
    Основні принципи конвенції
  • кримінальне переслідування правопорушників;
  • захист постраждалих;
  • запобігання насильству;
  • скоординована політика влади щодо протидії насильству.
❗Привернення більшої уваги до злочинів серйозно вплине не тількі на руйнування стереотипів нашого суспільства, а й запровадить безпеку кожній людині: як в публічних місцях, так і у власній родині.  
Чому саме «стамбульська»?
Все дуже просто: конвенція була укладена 11 травня 2011 року в місті Стамбул. Саме Туреччина стала першою країною, що ратифікувала конвенцію, а за нею ще 33 країни в період з 2013 по 2019 роки. 
Не зважаючи на це, Туреччина стала першою країною, що вийшла з конвенції, обґрунтувавши це тим, що спільнота використовує її для того, щоб затвердити гомосексуальність як норму, що влада вважає неприйнятним.  
Проте з 2011 Стамбульська конвенція стала відкритою для будь-якої держави на міжнародному рівні. Держави, які ратифікують конвенцію забов‘язані в першу чергу захищати жінок від усіх можливих форм насильства. На сьогодні в світі ратифікували конвенцію 36 країн 
Україна була одною з країн розробивших конвенцію, та не зважаючи на це, не могла ратифікувати її понад 11 років. Перша спроба відбулась у 2016 році, коли питання виніс на розгляд Петро Порошенко. Але більшість депутатів не знайшли ідею доречною, посилаючись на згадування гендерною ідентичності в документі, що на їх погляд є пропагандою одностатевих шлюбів та загрозою спотворення уявлення про свою сексуальну ідентичність у молодого покоління.
Важливо розуміти справжні умови конвенції, (посилання на повний документ ви можете знайти в кінці статті), які жодним чином не пов‘язані з питанням ЛГБТ спільноти та гендерної ідентичності. Конвенція жодного разу не торкається теми сексуальної самоідентифікації та одностатевих шлюбів. Єдине, на що спрямован документ  — надання необхідного захисту особам, страждаючим від домашнього насилля, або потребуючих допомоги.  
Ратифікуючи конвенцію, Україна забов‘язується брати на себе ряд суттєво важливих обов‘язків, які змінять життя як окремих громодян, так і вплинуть на добробут всієї нації. 
Чому це важливо
Головна причина - дуже велика кількість випадків домашнього насильства в Україні.Наприклад, про домашнє насильство у 2021 році заявляли вдвічі частіше, минулому році, повідомляє МВС.
За 2021 рік зафіксували 326 тисяч звернень, що на 56% більше ніж у 2020.
В Україні є законодавство, що захищає від домашнього насильства, воно частково побудоване на нормах Стамбульської конвенції.  Проте досі домашнє насильство підпадає під два законодавства – адміністративне й кримінальне. Це означає, що у деяких ситуаціях насильство буде вважатись всього лише проступком і агрессор не отримає належного покарання. На противагу, Стамбульська конвенція передбачає лише кримінальну відповідальність.
❗Ще одним важливим аргументом "за" ратифікацію є євроінтеграція України. Адже Стамбульська конвенція – частина домовленостей з ЄС щодо надання Україні статусу кандидата.
Там питання рівності та захисту прав людини має особливу вагу. Та й загалом для Західної Європи це немов маркер цивілізованості, якому відповідають усі держави-кандидати в ЄС.

Але чи є це доречним під час війни?
Звичайно! Це рішення було прийнято у найбільш складні для України часи. Під час війни в Україні збільшились випадки домашньго насильства і постраждалі залишились наодинці, без змоги звернутись до когось по допомогу. До того ж, кожного дня у соціальних мережах з'являється все більше повідомлень та звинувачень російських військових у сексуальному насильстві щодо жінок, дітей та чоловіків в Україні. І тому нині, під час війни це рішення є критично важливим і своєчасним, ніж будь-коли. 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.