четвер, 30 червня 2022 р.

Чому Україну любить весь світ? Українські страви, як і традиції


Україна славиться не тільки  традиціями, мистецтвом, культурою, знаннями та талантами,  а  ще славиться нашими народними стравами. Українська кухня – дуже смачна, ситна, різноманітна, та проста.

В Україні теплий клімат та родюча земля. А в літку і восени українці збирають врожай - пшениці, гороху, моркви, капусти, картоплі кабачків, буряків, квасолі,  гарбуза. Тому і наші страви зроблені смачні та домашні.

Сало - це одна із найголовніша національна їжа в Україні. Сало варять, коптять, солять, роблять шкварки, перетирають із часником, витоплюють із нього смалець.

Борщ- буряковий суп на бульйонному м'ясі. Червоний борщ готують в Україні по-різному: у деяких місцях у каструлю обов'язково кладуть гриби, а в інших  копченості, фасоль, чорнослив або заправляють борщ  борошном.

Галушки- шматочки прісного тіста відварені у воді. Цю страву їдять, як самостійне ще заправивши сметаною або вершковим маслом, а іноді навіть додають у суп. А галушки  ще роблять  з ягідною начинкою, сирною чи м'ясною.

Вареники -  одна з національних страв України. Взяти повість Миколи Гоголя "Ніч перед Різдвом", в ній є персонаж з ім'ям Пацюк. Всі хто читав або бачив фільм пам'ятає його як він їв ці вареники. Коли бачиш це, самій хочеться їсти. Щоб краще це зрозуміти пропоную ще раз вчитатися в ці строки:  

«Пацюк роззявив рота, подивився на вареники і ще сильніше роззявив рота. В цей час вареник виплеснув із миски, шльопнув у сметану, перекинувся на другий бік, підскочив угору і саме потрапив йому в рот. Пацюк з'їв і знову роззявив рота, і вареник таким же порядком вирушив знову».

Для розуміння різновиду вареників треба знати, що вареники роблять: з начинкою з тушкованої капусти, грибів або м'яса, картопляного пюре, при цьому перед подачею на стіл їх присмачують шкварками або цибулею, засмаженими до хрускоту шматочками сала.

Куліш - пшоняна каша зі смаженою цибулею та салом. Запорізькі козаки варили цю кашу, а зараз це невід'ємна частина української кухні. Для того щоб каша була ситніше, в неї додають рідше - м'ясо, моркву, картоплю, гриби.

Кутя - особлива каша з маком з цільних зерен пшениці , горіхами та родзинками , яку готують на Різдво.

Голубці - у капустяні листи загорнута м'ясна начинка. Голубці мають різні рецепти , у капусту можуть загортати лише тонко відбиті шматки м'яса чи м'ясний фарш і навіть м'ясо з додаванням рису. Тушать голубці з додаванням сметани та томатної пасти

А ще є дві страви, які не народні, но стали національною їжею України. І вони відомі у всьому світі. 

Це "котлета по Київськи"- рулет із курячого філе зі шматочком вершкового масла всередині, обвалений у сухарях та обсмажений у фритюрі , та Київський торт- два шари горіхового безе, скріплені олійним кремом.

Сьогодні в кожній родині є своє улюблене блюдо, як і традиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.