четвер, 23 червня 2022 р.

Трембіта - найперша зброя гуцулів



В Україні, а якщо сказати точно, то в Карпатах знаходиться найдовший народний духовий музичний інструмент під назвою трембіта! Трембіта- це один із старовинних музичних інструментів в Україні. Діаметр цієї труби складає близько 30 мм , а довжина близько 3 метрів. Діапазон звучання трембіти сягає 2,5 октав, а звук здатний розходитися більше, як на 10 км.

Висота цих звуків залежить від того, наскільки сильно вдуває повітря музикант. Трембіта- більш чоловічий інструмент, бо грати на ньому вкрай важко. Цей інструмент занесений до Книги рекордів Гіннеса, тому що найбільша довжина трембіти- 8 метрів, а звук чутно аж на 10 км.

Де можна побачити це чудо?

Туристи, які відвідують Карпати, можуть побачити це чудо в музеях, на ярмарках і навіть у деяких будинках місцевих жителів.

Визначити точний час створення цього інструменту ніхто не може. Трембіту використовували гуцули, бойки, лемки та інші етнічні групи Карпат.

У давні часи використовувати її як сигнальний та комунікаційний інструмент (це як телефон
зараз).

Гудіння трембіти сповіщало про початок та кінець робочого дня, а також народження дитини, смерті, наближення ворогів. А ще повідомляло про вихід отари в гори.

У наш час цей інструмент, як сигнальний використовується дуже рідко (деяких гірських селах).

Тепер його використовують як музичний інструмент. Наприклад, під час виконання пісні Руслани «Дикі танці» на Євробаченні 2004 рок був використаний цей інструмент. Трембіта також використовується українськими гуртами Onuka та Dakh Daughters (пісня Dark side).

Створення інструменту вимагає терпіння та майстерність.

Виготовляють виключно з громовиці - топ то смереки, в яку влучила блискавка. Тому що тільки блискавка здатна рівно і правильно розчахнути стовбур. І тільки таке дерево дає ідеальний звук а ще смерека, в яку влучила блискавкам повинна бути не молодшою ніж 120 років. Знайти таке дерево дуже складно.

Трембіта - це рідкісний та дорогий інструмент. Залишилось не так багато майстрів, які можуть її виготувати.

Кожен мандрівник мусить її побачити. Бо у цьому інструменті душа гуцулів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.