пʼятницю, 24 червня 2022 р.

Словаччина: Основна інформація для біженців

Уряд Словацької Республіки оголосив про надання тимчасового притулку громадянам України та членам їх сімей, якщо сім'я перебувала та проживала в Україні до 24.02.2022 р.; іноземці, які не є громадянами України і мають на території України міжнародний захист аба еквівалентний національний захист, наданий до 24.02.2022 р, та члени їх сімей, якщо сім'я перебувала та проживала в Україні до 24.02.2022 р.; іноземці, які не є громадянами України і мають постійне місце проживання на території України, надане до 24.02.2022 р., при цьому вони не можуть повернутися в безпечних і стабільних умовах до країни або регіону походження.

Тимчасовий притулок надається до 04.03.2023 і автоматично продовжується на 6 місяців, але не більше ніж на 1 рік, якщо Рада Європейського Союзу не вирішить інше.

ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПЕРЕБУВАННЯ
Вам видано документ про толерантне проживання на території Словацької Республіки (далі) з позначенням "DOČASNÉ ÚTOČISKO" (ТИМЧАСОВИЙ ПРИТУЛОК). Ви зобов'язані захистити цей документі від втрати, крадіжки, пошкодження чи нецільового використання, а якщо це станеться, повідомити про це до відділу поліції за місцем проживання протягом п'яти днів після того, як ви дізналися про нього. Якщо ваш тимчасовий притулок зникає з певних причин, чи зобов'язані передати до відповідного відділу поліції документ про толерантне проживання з позначкою "DOČASNÉ ÚTOČISKO" (ТИМЧАСОВИЙ ПРИТУЛОК).

НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ
Якщо дитина народилася у вас на території Словацької Республіки, ви зобов'язані повідомити про це міграційне управління Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки (далі - міграційне управління) протягом 20 днів з дати народження. Повідомте про цей факт до Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки електронною поштою: po.mu@minv.sk або письмово за адресою: Pivonková 6, 812 72 Bratislava (Міграційне управління Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки). При цьому залиште контакт (телефон, електронна пошта, адреса проживання) для подальшого спілкування у провадженні щодо надання тимчасового притулку.

Дитина, народжена на території Словацької Республіки біженцю, вважається іноземцем, який просить про надання тимчасового притулку (якщо вона не набула громадянства Словацької Республіки), а процедура надання тимчасового притулку починається. з народженням дитини. Законний опікун (батько) зобов'язаний надати уповноваженому працівнику міграційної служби правдиво та повністю всі необхідні дані, потрібні для прийняття рішення про клопотання. про надання тимчасового притулку, які будуть занесені в анкету, не пізніше ніж через 60 днів після народження дитини. Якщо це зобов'язання не буде виконано, міграційне управління зупинить провадження.

ЖИТЛО
Ви маєте право на проживання в притулку (збірний табір, табір для проживання, гуманітарний центр), де вам безкоштовно нададуть житило, харчування або гроші для харчування (абонемент), основні гігієнічні потреби та інші речі, які вам абсолютно необхідні для виживання. Міграційне управління може вирішити, що ви зобов'язані відшкодувати витрати, пов'язані з вашим перебуванням у закладі притулку (наприклад, якщо ви працюєте).

Під час проживання в Центрі притулку ви одержите кишенькові гроші. Умови надання кишенькових грошей регулюються положенням табору. Кишенькові гроші вам не нададуть, якщо ви працюєте або міграційне управління вирішило, що ви зобов'язані належним чином відшкодувати витрати, пов'язані з проживанням у притулку.

Якщо ви не виконуєте своїх зобов'язань, особливо якщо порушуєте внутрішні правила притулку, ваші кишенькові гроші можуть вам забрати.

Якщо ви вирішили залишитися за межами притулку, ви зобов'язані негайно письмово повідомити про це установу притулку, в якій ви востаннє зареєстровані, або повідомити про це електронною поштою: oaz.mu@minv.sk . У той же час ви зобов'язані повідомляти про будь-яку подальшу зміну адреси вашого перебування на території Словацької Республіки в муніципалітет, столицю Словацької Республіки Братиславу або місто Кошице - міську частину.

ОХОРОНА  ЗДОРОВ'Я
Невідкладна медична допомога компенсується Міністерством охорони здоров'я Словацької Республіки. Міністерство охорони здоров'я може визначити обсяг медичних послуг, які відшкодовуються за межами невідкладної допомоги, оприлюднившии цей обсяг на своєму веб-сайті https://www.health.gov.sk/?pomoc-ukrajine.

Вам буде надано медичну допомогу, якщо Ви підтвердите себе документом про толерантне перебування на території Словацької Республіки з позначкою "DOČASNÉ ÚTOČISKO" (ТИМЧАСОВИЙ ПРИТУЛОК) (інформацію також можна знайти на https://www.vszp.sk/ukrajine/)
Загалом, у разі працевлаштування та створення громадського медичного страхування ви зобов'язані подати заявку на громадське медичне страхування безпосередньо у відповідну філію медичної страхової компанії (VšZP, Dôvera Union) протягом 8 днів з моменту початку роботи. Медична страхова компанія видасть вам страхову картку.

Ця картка застрахованого має бути захищена від втрати, крадіжки, пошкодження, знищення або неправомірного використання, а якщо це станеться, про це необхідно негайно повідомити відповідне відділення медичної страхової компанії.

У разі працевлаштування та створення громадського медичного страхування, якщо вам потрібна медична допомога, ви підтверджуєте себе лише карткою застрахованої особи, яку вам видає медична страхова компанія. Ваш роботодавець повинен надати вам додаткову інформацію щодо медичного страхування.

Після закінчення страхових відносин (наприклад, втрата роботи) ви зобов'язані повернути картку застрахованого до відділення медичної страхової компанії протягом 8 днів, а якщо вам потрібна медична допомога, ви можете підтвердити себе за допомогою документа про толерантне перебування. У Словацькій Республіці з позначкою "DOČASNÉ ÚTOČISKO" («ТИМЧАСОВИЙ ПРИТУЛОК»).

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ
Працювати на території Словацької Республіки можна, як тільки вам буде надано тимчасовий притулок, тобто після того, як вам буде видано документ про толерантне перебування на території Словацької Республіки з позначенням "DOČASNÉ ÚTOČISKO" («ТИМЧАСОВИЙ ПРИТУЛОК»). Вам не потрібен дозвіл на роботу в Словацькій Республіці. Важливо, щоб, перш ніж почати працювати, у вас був заключений договір про працевлаштування.

Якщо ви перебуваєте в закладі притулку, ви зобов'язані письмово повідомити міграційну службу про те, що ви працюєте за адресою: Migračny úrad, Ministerstva vnútra SR (Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки) або через електронну пошту: oaz.mu@minv.sk

ОСВІТА ТА ВИКЛАДАННЯ СЛОВАЦЬКОЇ МОВИ 
Під час перебування у притулку у вас є можливість відвідати курс словацької мови. Якщо вам ще не виповнилося 16 років, ви повинні відвідати цей курс. 

Діти, яким надано тимчасовий притулок, отримають освіту та навчання в початкових і середніх школах на тих самих умовах, що й громадяни Словаччини. У Словацькій Республіці обов'язкове відвідування школи діє для дітей віком від 6 до 16 років. Законні опікуни (батьки) дитини зобов'язані зарахувати дитину до школи і водночас вони зобов'язані створити ій умови для підготовки, виховання та навчання в школі та виконання шкільних обов'язків (докладніше на сайті https://ukraijna.minedu.sk).

МАТЕРІАЛЬНІ ПОТРЕБИ В ПІЛЬГАХ ТА ПІДТРИМЦІ СІМ'Ї 
Якщо ви відчуваєте мотерільну нестачу, ви маєте право на матеріальну допомогу. Матеріальна нестача - це ситуація, коли доходи членів домогосподарства не досягають прожиткового мінімуму, а члени домогосподарства не знають або не можуть знайти роботу. На утримання сім'ї також передбачені різні надбавки.

Цю інформацію можна отримати у відповідному управлінні з питань праці, соціальних питань та сім'ї (UPSVaR) та на веб-сайті www.employment.gov.sk.

Ви також можете подати заяву на отримання пільг та підтримки у відповідному бюро зайнятості.
Ви також можете одержати інформцію в сільській (міській) адміністрації чи у соціальних працівників громадської організації чи у соціальних працівників міграційної служби, якщо ви перебуваєте в притулку.

НЕПОВНОЛІТНІ БЕЗ СУПРОВОДУ
Неповнолітні без супроводу мають опікуна, призначеного судом, відп. опікун, який представляє неповнолітніх без супроводу у всіх правових актах, розпоряджається їх майном, контролює обсяг і спосіб догляду за ними та інформує неповнолітнього без супроводу про особливості його статусу неповнолітнього без супроводу.

Неповнолітні без супроводу не розміщуються в притулку Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки, але підпадають під компетенцію Міністерства праці, соціальних справ та сім'ї Словацької Республіки.

СВОБОДА ПЕРЕСУВАННЯ ТА ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН 
Ваша свобода пересування по території Словацької Республіки жодним чином не обмежена. Це означає, що ви маєте таку саму можливість вільно пересуватися, як і особи, яким надано тимчасове або постійне проживання на території Словацької Республіки.

Якщо ви вирішите поїхати на територію України та повернутися на територію Словацької Республіки, ви зможете це зробити.

Вам також дозволено подорожувати по Шенгенській зоні. Однак точні умови подорожі (необхідні документи тощо) в інших державах-членах необхідно перевірити в конкретній членській державі. Ви також можете знайти різноманітну інформацію для іноземців в Інтернеті на офіційному веб-сайті Європейської комісії, де ви також знайдете контакти та посилання на державні установи в кожній членській державі.

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine en#onward-travel-in-the-eu 

ПРИПИНЕННЯ ТИМЧАСОВОГО ПРИТУЛКУ 
Ви втратите свій тимчасовий притулок, якщо мине термін, на який його було оголошено. Звернення з проханням про надання притулку чи додаткового захисту або надання тимчасового чи постійного місця проживання означає припинення надання тимчасового притулку. 
 
Тимчасовий притулок також припиняє своє існування, якщо ви відмовляєтеся від надання тимчасового притулку в письмовій формі або якщо тимчасовий притулок скасовано. Заяву про відмову тимчасового притулку необхідно надіслати до Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки за адресою: Migračny úrad, Ministerstva vnútra SR (Міграційне управління, Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки), , або надіславши електронного листа на адресу: po.mu@minv.sk.

Інші причини, на підставі яких може закінчитися термін дії вашого тимчасового притулку, викладені в Законі про притулок.

СКАСУВАННЯ ТИМЧАСОВОГО ПРИТУЛКУ
Ваш тимчасовий притулок може бути скасований у рамках процедури скасування тимчасового притулку, яку ініціює Міграційне управління. Міграційне управління скасує тимчасовий притулок, наприклад, якщо він був наданий лише на підставі неправдивих або підроблених ідентифікаційних даних, якщо людину засуджено за особливо тяжкий злочин і особа становить небезпеку для суспільства.

Інші причини, на підставі яких може бути скасовано ваш тимчасовий притулок, викладені в Законі про притулок.

ОБСЛУГОВУВАННЯ ДОКУМЕНТІВ 
Інтернатний табір для шукачів притулку «Роговце» відповідає за альтернативну доставку документів у разі невдалої доставки до зареєстрованого місця проживання. На інформаційній дошці в цьому таборі вивішується повідомлення про здачу на зберігання не врученого документа, і якщо ви не заберете документ протягом п'яти днів з моменту його здачі, останній день цього строку вважається днем вручення.

ПОДАЛЬША ДОПОМОГА
Через співробітників міграційної служби вам можуть надати допомогу та консультації з усіх перерахованих вище питань, а також з інших питань (зв'яжіться з ними за електронною поштою: omi.mu@minv.sk).

Для отримання додаткової інформації про тимчасовий притулок відвідайте: https://ua.gov.sk/

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.