пʼятницю, 24 червня 2022 р.

Україна - кандидат в члени ЄС


"Європейська рада щойно прийняла рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. Історичний момент. Сьогоднішній день знаменує собою вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Мої вітання президенту України Володимиру Зеленському та президенту Молдови Майї Санду, а також народам України та Молдови", - Шарль Мішель

"Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статусу кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС", - Володимир Зеленський

Україні надали кандидата в члени ЄС. А це означає, що вона не просто потенційно колись може приєднатися до ЄС, а що цей процес вже розпочато, адже кандидатство знаменує початок переговорів щодо вступу в ЄС. Всі 27 країн проголосували "за" надання Україні статус кандидата, не дивлячись на те, що раніше 7 країн голосували за інший формат, а 3 взагалі були проти. 

Деякі країни змінили свою думку після відвідування президентами Франції, Італії, Румунії та Німеччини Укріїни. Як би там не було, але ми нарешті досягли цього, піля багатьох років спроб, маленьких перемог та поступового наближення до цієї події. Вперше в історії до Союзу приєднається країна, у якій тривають бойові дії, а частина території тимчасово окупована.

Розберемося детальніше, що означає статус кандидата в ЄС:
Кандидат на членство в ЄС є статусом для держави, яка прагне стати повноцінним членом європейського міждержавного об'єднання. Кандидатство знаменує початок переговорів щодо вступу до ЄС. Вступ до ЄС впливає на економіку держави: країни-члени формують спільну торгівлю та ринок збуту. Також загальною стає валюта додатково вводиться євро. Але, статус кандидата не означає перехід країни на грошову одиницю ЄС або отримання її громадянами оособливих умов на проживання та роботу в країнах Євросоюзу (якщо це не передбачено додатковими угодами), просто надає іміджеві, фінансові та гуманітарні переваги.

Які переваги кандидатства в члени ЄС
Юридичне закріплення європейського майбутнього України, завершення трансформації всіх сфер життя країни за підтримки Єврокомісії, повноправна участь у програмах ЄС, привабливість для інвесторів, захищеність бізнесу, прискоренне проведення реформ

Що повинна зробити Україна, щоб стати повноправним членом ЄС
Є стандартний набір кроків, які повинна пройти країна, для вступу до ЄС - Копенгагенські критерії. Якщо коротко – в Україні має бути демократія, верховенство права, ринкова економіка, рівність і повага до людської гідності. До речі, ратифікація Стамбульської конвенції про захист жінок і дітей від домашнього насильства була однією з вимог ЄС, і якби її не ухвалили, це могло би зірвати голосування за надання Україні статусу кандидата. Також, Україні потрібно ще багато чого зробити у сфері боротьби з корупцією, верховенства права, судових реформ та реформи законодавства щодо національних меншин. ЄС буде перевіряти та слідкувати за прогресом у виконанні цих вимог.

Автор: Анна Данілова

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.