суботу, 6 серпня 2022 р.

Мародерство: початок

Mародерство так чи інакше супроводжує кожну війну. Втім, злодійство російських солдатів вирізняється серед збройних конфліктів останніх десятиріч своєю нахабністю і захланністю. Їхні мародерські традиції можна пояснити тим, що армія рф - пряма спадкоємниця радянської армії. А ту від початку будували на принципі, що грабунок – норма. Ці традиції багаторазово проявлялися під час радянських і російських воєн. Сучасна російська армія – прямий нащадок радянського війська. Її поведінка свідчить не лише про "традиції", а й про російську бідність і "блатну воровську романтику" із депресивних регіонів рф. Тяга до мародерства простежується у всіх конфліктах, до яких була залучена російська федерація. У 1990-х це виразно проявилося у Чечні. Чеченські війни сприймали як внутрішній конфлікт. Це дало росіянам змогу приховати від світу найбільші воєнні злочини.

"Грабуй награбоване!"
Почалось все з більшовиків. До революції 1917 року російська імператорська армія за рівнем мародерства не виходила за "нормативи" свого часу. Проте, після захоплення влади більшовики почали створювати зовсім нове вiйсько яке мало нести світові комуністичну революційну ідею. Одночасно Ленінська партія розпочала небачену експропрiацiю приватних та державних цінностей під гаслом "Грабуй награбоване!". Вперше воно пролунало 16 січня 1918 року на третьому з'їзді рад. Його автором був донський козак Шамов. Пізніше цю фразу декілька разів цитував Ленін. Червона армія стала інструментом масованих крадіжок. Цей публічний заклик приводив до лав більшовиків представників соціального дна, які часто мали кримінальне минуле. Чимало добровольців приєднувалося до "червоних" не через революційні ідеї, а щоб отримати зброю і мати змогу мародерити. Захоплені кошти витрачали на підтримку режиму, субсидування світової революції та закупівлю зброї.

Пограбування як свідома тактика.
У грудні 1918 року більшовицькі війська вдерлися на територію Української Народної Республіки. Командувач наступом на Київ Михайло Муравьов надихав солдатів закликами розправлятися з "ворогами революції" та обіцянками віддати підлеглим Київ на розграбування. Коли "червоні" вступили до Києва, то так і зробили. Більшовики влаштували в місті різанину й почали його розкрадати.
Мародерство було одним із найпоширеніших воєнних злочинів, які скоїла Червона армія у Другій світовій війні. Поряд зі згвалтуванням. Коли радянські солдати ввійшли у Європу, вони були вражені побаченим рівнем добробуту. Європейська ошатність контрастувала з сірою радянською буденністю та низьким рівнем життя у СРСР. Масові грабунки, які маскували під "експропріації", тривали до кінця війни. На грудень 1921 року більшовики продали коштовностей на 1.2 мільярда доларів (приблизно 120 мільярдів доларів на теперішні гроші). Але багато цінностей також осіли у кишенях командирів і пересічних червоноармійців.
Радянські солдати й офіцери мали дозвiл відправляти додому посилки із "трофеями". Генерали та маршали відправляли до СРСР цілі ешелони захопленого майна. Відомо, що маршал Георгій Жуков, один із символів радянської перемоги, заповнив найдорожчими німецькими меблями сім вагонів. Додому вислав повні комплекти меблів для вітальні, їдальні, спальнень міської квартири та дачі - загалом 194 предмети.

А якщо законно?
Радянське керівництво навіть намагалося легалізувати грабежі. Під час війни у СРСР утворили "Главное трофейное управление". Згідно з офiцiйними даними з Німеччини вивезли: 
21 834 вагони майна
73 493 вагони будівельних матеріалів
60 000 роялів
940 000 килимів
265 000 кімнатних годинників
460 000 радіоприймачів
1.2 млн пальт
1 млн головних уборів
Також вивозили сировину, станки, промислове обладнання захоплених німецьких заводів. Вивезені з Німеччини 100 тонн урану пришвидшили створення першого промислового реактора в СРСР.

Авторка: Анна Данілова

1 коментар:

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.