неділю, 7 серпня 2022 р.

Sit Like A Girl: Як "чоловіча поза" віддаляє Україну від вступу в ЄС?

"Не плакати надто гірко, кричати не надто голосно..." — соціальні мережі переповнені новим трендом з хештегом #SitLikeAGirl, а сотні нових дописів зʼявляються щодня. Aле з чого все почалося, і як дискусія щодо фотосесії Олени Зеленської впливає на стан України прямо зараз?
Відома фотографиня Енні Лейбовіц, яка зробила безліч визначних робіт, у тому числі легендарний знімок із голим Джоном Ленноном за кілька годин до його загибелі, провела фотосесію з Оленою Зеленською. Фотосесія стала справжнім феноменом для значної кількості українського суспільства. Хвиля негативних коментарів у соцмережах відобразила неготовність чималої кількості українців бачити сучасну жінку в незвичному образі. 

Вислів "чоловіча поза", яка насправді передає образ втомленої української жінки, яка готова захищати свою країну, став як саркастичною реакцією на хейт, так і буквальним обуренням, викликаним обкладинкою журналу.

Чимало українців не були готові сприйняти журнал саме про Першу Леді та її діяльність як окремої особистості, а не доповнення до президента — свого чоловіка. Журнал розкриває її незалежну діяльність, а фотосесія не вписується у традиційний образ жінки-берегині, або жінки-сексуального об'єкту, жінки-куколки, жінки-придатка до чоловіка. 

Олена прокоментувала сотні негативних коментарів у її бік:

"Авжеж, я в мирному житті не звикла до надмірної уваги. Але тут в Україні зараз кожен на своєму фронті. Я використовую будь-яку можливість, аби вийти на публіку, поспілкуватися з якомога більшою кількістю людей, щоб розповідати інформацію, правду про Україну. Тому тут не може бути ніяких сентиментів. Це – робота і я мушу її виконувати", сказала вона.

"Ви знаєте, ще раз повторюся, що використовую будь-яку можливість, щоб говорити про війну. Це була величезна можливість, бо Vogue читають десятки мільйонів людей по усьому світу… І говорити з ними напряму, це був мій обов'язок… Авжеж критика буде завжди. В будь-якому моменті. Але я стою на тому, що краще щось зробити і отримати критику, ніж не робити нічого" – розповіла перша леді.

Використав унікальну можливість звернутись до західного суспільства, привернути увагу політиків до терористичних актів на території України, Перша Леді зіштовхнулась вже з недоліками нашого суспільства.
Негативні коментарі зʼявились і в англомовному Твіттері. Побачивши фотосесію безліч користувачів соцмереж висловлюють нерозуміння: "чи є війна в Україні настільки серйозною", якщо Президент та Перша Леді знаходять час на фотосесію?
Спотворене уявлення та відсутність досвіду та розуміння, що таке війна і змушує непричетних до цього людей щиро не розуміти: як таке можливо?
Єдине, що можуть зробити українці — пояснити очевидне для нас людям, які ніколи не зіштовхуватись із цим.
Але ця ситуація чудово відображає те, яка кількість українців не приймає прогресивні погляди, які країни Європи приймають як очевидні.

Як це впливає на нас? 
Україна, як кандидат у члени ЄС, повинна відповідати певним нормам, у виконанні яких найближчим часом буде змагатись з іншими кандидатами.
Ці вимоги включають як проведення певних реформ, одної з яких, до речі, була ратифікація Стамбульської Конвенції, так і певні зміни у загальному сприйнятті цих реформ нашим суспільством.
Адже, як мають реагувати на подібне країни ЄС, побачивши активний рух України у прогресивне та європейське середовище, але повністю протилежні вислови її громадян?
Ратифікація Стамбульськoї Конвенції, про що в нас є окрема стаття: Стамбульська конвенція: яке має значення для України

Для багатьох з нас це позбавлення радянського уявлення про жінку, яке зберігається в росії як норма і зараз, — величезний крок, аби відокремитись від старих наративів.
Але і під час таких змін, чимала кількість нашого суспільства психологічно не готова до них.
Це може привернути увагу західних політиків і країн ЄС до очевидного питання: "Чи є Україна гідним членом Євросоюзу, і чи готові громадяни цієї держави відповідати вимогам ЄС?"
Україна прагне розвитку, як і її громадяни, тому єдиний варіант у вирішені цього питання — випалювання в собі всього пострадянського.
Як українці масово позбавляються всього російського, так мають зробити з радянським уявленням про світ і людей, зокрема, жінок та їх місця у світі.
Адже за словами самої росії, вони є прямими спадкоємцями радянського союзу, і це каже лише про те, що цими висловлюваннями ми знов і знов наближаємо себе до того, з чим воюємо століттями.
Прогресивна Україна — прогресивні громадяни, які встигають змінювати свою країну та змінювати себе.
Але є і позитивна сторона питання. Безліч свідомих громадян, у відповідь на хвилю хейта, запустили тренд  #SitLikeAGirl  

«Ця поза дуже потужна та підступна. У ній не можна помилитися ні на сантиметр — інакше все посилення буде знищено», – пише Ганна Чаплигіна — фахівець з етикету і далі пояснює, у чому секрет. — «При такому розкритті ніг ми демонструємо противнику статеві органи, кажучи, що досить сильні, щоб захистити себе. Але вуалюємо образливе посилання схрещеними руками. Тому, що саме в цьому становищі ви руками та ногами демонструєте максимальну оборону своєї території — простору, даного вам природою», додає Чаплигіна.

Сотні українкок в Фейсбуці та Інстаграмі публікують власні фото у такій позіm підписуючи їх хештегом  #SitLikeAGirl та демонструючи свою підтримку фотографині та Першій Леді.

На разі існує понад 10000 дoписів та фото, у соцмережі Інстаграм — щонайменше 5000 з них. 

"Так, я обурена хейтом Олени Зеленської «як вона сидить» і ще більше хейтом Енні Лейбовіц «як ви посміли так посадити першу леді?»." — заявляють активно беручі участь у флешмобі жінки.
Саме так, з хейтом зіштовхнулась і фотографиня! 

"Упродовж п’яти десятиліть Енні Лейбовіц створює портфоліо, яке могло б стати антологією американської культури. Вона розпочала свою кар’єру в 1970 році як фотожурналістка видання Rolling Stone і відтоді зняла безліч портретів найвідоміших людей епохи." — заявляє Vogue. 

 Енні Лейбовіц під час зйомок у Києві 2022

«Десятки ланцюжків у мейлі, нічні перемовини з командами Енні Лейбовіц та американського Vogue, особисте листування з Анною Вінтур, без підтримки якої цей проєкт, який здавався надто амбітним, не відбувся б. Фотографії Лейбовіц увійдуть в історію, і ми пишаємося своїм внеском у цей винятково важливий проєкт», — говорить Пилип Власов, головний редактор Vogue UA.

Енні з командою потрапили до України шляхом Нью-Йорк—Варшава—Київ. Лейбовіц провела в Києві два дні, обираючи локації та знімаючи Олену окремо, та подружжя Зеленських разом. 

Vogue Ukraine детально розповів про процес зйомок та 72-річну фотографиню і її унікальну постать: dva-dni-z-enni-leybovic-znimannya-legendarnoji-fotografki-v-kiyevi.html

Неадекватна реакція на тренд також не змусила чекати на себе, що ще раз відображає, яким ретельним та важливим мають бути наші зміни у світогляді та позбавлення старих наративів.

Чергова неадекватна реакція пана Арестовича, який виправдовує кожен свій вислів своїми "консервативними цінностями та католицьким світоглядом", потребує уваги українців, яких турбує, хто саме є наближеною до Офісу Президента особою. На негативні коментарі та питання "що сталося?", Олексій відповів, що "феміністкіні та толерасткіні почали відстоювати своє право фотографувались з розведеними колінами", також, що він зовсім не проти, а навпаки — "навіть за відео". Ймовірно, сексистські жарти і є його католицьким світоглядом, а обʼєктивація жінок — консервативними цінностями.

Українці прагнуть розвитку та будівництва сучасної держави, але поспівати за нею мають і громадяни, тому подібні "персонажі" лише показують, як багато нам потрібно працювати, і на що звертати увагу.

Слава Україні!

Авторка: Марія Кравченко






Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.