неділю, 24 липня 2022 р.

Рішення Нацбанку — загроза існуванню волонтерського руху?

Ряд здійснених змін після затвердженого офіційного курсу долара 36,5 торкнувся не лише економічної стійкості України, а й запровадив ряд здійснених змін, про які ми повідомляли в статті присвяченій цій темі: Офіційний курс долара — 36,5. Що зміниться? Одна з цим змін — ліміт в 100 тис. гривень на розрахунки з гривневих карт за кордоном. Але велика кількість волонтерів ствердила, що саме ця зміна загрожує існуванню волонтерського руху в Україні. Як саме?

Спочатку пропонуємо детальніше розібратись, навіщо цей ліміт було встановлено, звернувшись до слів самого Нацбанку:
"З 21 липня 2022 року Національний банк України установив щомісячний ліміт для розрахунків за кордоном з усіх гривневих карток клієнта, відкритих в одному банку, в розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті)." 

Але навіщо це було потрібно?

Причиною стало те, що витрати коштів за кордоном із гривневих карток громадянами витрачаються з валютних резервів країни, адже вони розраховуються гривнею, яка має конвертуватись у валюту. 

"Це пов'язано з тим, що надходження валюти в країну від експорту товарів та завдяки переказам з-за кордону значно нижчі за потреби країни у валюті. Ці потреби формуються через необхідність забезпечити валютою імпорт товарів і послуг, у тому числі товарів для оборони країни, а також розрахунки громадян за кордоном. Якщо відплив валюти через цей канал здійснюватиметься неконтрольовано, це загрожуватиме стійкості економіки. Натомість встановлення ліміту – це один із дієвих способів зберегти валютні резерви нашої країни, які є необхідним підґрунтям, щоб вистояти в цій війні, ураховуючи значні потреби країни у валюті, та відновитися після Перемоги." — повідомляє Нацбанк.

Одразу після затвердження обмеження, безліч представників волонтерського руху поставили логічне питання — чи може це обмеження загрожувати волонтерській діяльності?

Адже понад 90% тих хто закупає необхідне для ЗСУ — фізособи, які більше не матимуть змогу закупати цього. А найчастіше подібні закупівлі здійснюються саме за кордоном. Для прикладу: вартість одного ПНБ PVS14  становить понад 100 000 грн, або закупівля одразу декількох коптерів, приладдя тощо, буде встановлювати більше ніж 100 000 грн. Ці придбання стануть неможливими у деяких випадках або масштабах. Волонтери заявляють, що це значно сповільнює волонтерський рух, і деякі придбання стають майже неможливими.

Придбання з не гривневої карти теж не є можливим, адже купівля валюти з гривневих карток заборонена, як і оплата по виставленому рахунку, бо купівля товарів на великі суми по SWIFT теж заборонена. Волонтери повідомляють, що знаходити засоби обійти заборону — єдиний можливий варіант, але волонтерський рух стверджує, що у більшості випадків придбати необхідне для ЗСУ за кордоном буде майже неможливо, що значно сповільнює волонтерську діяльність та скорочує можливості для надання нашим захисникам та захисницям всього необхідного у великій кількості. 

"Ймовірно, Нацбанк запроваджував такі обмеження, керуючись іншою логікою — з метою захисту економіки. Але за відсутності винятків для волонтерів це призведе до катастрофи, яка дуже погано вплине на забезпечення армії. Закликаю НБУ переглянути у найкоротші строки це рішення та не створювати перешкод для посилення обороноздатності країни." — повідомив 21.07.22 активіст та блогер Сергій Стерненко, який допомагає забезпечувати всім необхідним що нищать окупантів підрозділи.

Одразу після великої кількості подібних звернень та питань, Нацбанк прокоментував ситуацію на офіційній Facebook сторінці, заявивши, що вони враховують запити волонтерів, та ще у квітні запровадили послаблення для волонтерів на куплю товарів оборонного призначення. Послаблення стосується фізичних осіб, які зможуть перераховувати та купувати іноземну валюту, саме для придбання товарів оборонного призначення за лімітом 400 000 грн на місяць в еквіваленті. 

До таких товарів належать більшість з тих, що постачаються волонтерами: бронежилети, каски, шоломи, прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги тощо. НБУ також повідомив, що не встановлював жодних обмежень на перерахування валюти з рахунків благодійних фондів, або будь-яких інших юридичних осіб з метою закупівлі будь-яких товарів волонтерської допомоги. 

Не зважаючи на це, волонтери повідомляють, що більшість представників волонтерської діяльності — фізичні особи, які все ще мають певний ліміт. Не всі з перелічених елементів техніки потрапляють під 400 000 грн, а як повідомляють волонтери: процес обходу обмежень є повільним та складним, а наші захисники та захисниці матимуть чекати значно довше, а будь-які масштабні закупівлі залишаються неможливими. 

Знецінювати товари на 400 000 ми, очевидно, не збираємося, але після збору 600 мільйонів гривень за 3 дні, українському народу варто йти тільки в гору, тому будь-які обмеження не йдуть на користь волонтерському руху.

"Національний банк України завжди підтримував волонтерський рух і готовий до діалогу. Якщо волонтерські організації потребують підтримки у розв'язання будь-яких питань, ми ретельно вивчаємо ці пропозиції", – наголосив Кирило Шевченко під час сьогоднішнього пресбрифінгу НБУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.