суботу, 23 липня 2022 р.

Офіційний курс долара — 36,5. Що зміниться?

У НБУ запевняли, що курс 29.25 залишиться фіксованим до кінця воєнного стану, але нещодавно було прийнято рішення підняти його на 25%. Ми пропонуємо розібратись: кому це на користь, які зміни вже очікують на нас, і як українцям доведеться адаптуватись під нові обставини?

Що поганого у попередньому курсі?
Найбільшою проблемою стала переважна більшість операцій безготівковим засобом, а саме різниця офіційного та ринкового курсу, яку держава мала покривати з міжнародного валютного резерву. Ринковий курс вже сягнув 37 гривень за долар, а резерв, очевидно, вичерпується, а держава втрачає економічну стійкість. Ситуація з доларом США торкнулась не лише України — це впливає на світову економіку, а курс 29,25 вже не відповідає реаліям, і як заявляють в НБУ: "поступово втрачає роль якоря для очікувань."

Інвестиційний банкір Сергій Фурса заявив, що ситуація з курсом 37 в обмінниках під час офіційного курсу 29,25 не повинна повторитись.

"Ринковий курс має залишитися стабільним. Зараз у нього немає причин кудись там бігти. Може трішки піднятися. Але особливих причин у нього падати чи рости немає."

На цей момент один долар в обмінниках коштує 38,5 гривень, аналогічно євро. Але буде формуватися залежно від попиту та пропозиції.

«Фіксований курс від початку зіграв свою позитивну роль – дав змогу знизити паніку серед населення й утримати гривню. А зараз НБУ планомірно йде до скасування цієї фіксації – це рішення давно назріло. Тому, що є дискомфорт і є проблеми: експортерам і міністерству фінансів доводиться продавати валюту, втрачаючи кошти на курсі», – сказав напередодні керівник секретаріату Ради підприємців за Кабінету міністрів Андрій Забловський в інтерв’ю РБК-Україна. Різниця між офіційним курсом і ринковим значно шкодила економіці та сприяла розвитку чорного ринку. Поки економіка ледь трималася на плаву, хтось нелегально заробляв.

«ПриватБанк» і Monobank встановили ринковий курс на купівлю безготівкової валюти ще 6 липня. У «ПриватБанку» купити один долар можна за 38,5 грн, а продати – за 37. Одне євро – за 39 і 37 гривень відповідно.

Але як бути з цінами?
"Ціни виростуть ще більше це стимулюватиме інфляціюТому, що дуже багато імпорту завозилося за офіційним курсом Насамперед це пальне Ціна на нього виросте відповідно до зростання курсу (тобто на 25%) І далі підтягнеться все інше" — відповідає Фурса. У Нацбанку заявили, що за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%.

Але є і ті, кому ці зміни лише на користь. І перший пункт тут держава. Це додасть стійкості в умовах невизначеності, адже новий курс стане свого роду якорем економіки. Це також піде на користь IT-фахівцям та людям, що отримують зарплату у валюті, отримувати її за ближчим до ринкового курсом. Адже раніше вони отримували зарплату на курсом 29,5, але конвертація відбувалась лише за ринковим курсом — на 7-8 грн дорожче. 

"Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників наблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення, та підтримати стійкість економіки в умовах війни" — повідомляє НБУ.

Які важливі зміни передбачує новий курс?
Нацбанк утричі зменшив дозволений ліміт переказу за кордон із гривневих українських карток. На разі переказати можливо максимум 30 тисяч гривень (в еквіваленті). Також було встановлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із гривневих платіжних карток у розмірі 100 тисяч гривень з усіх відкритих у національній валюті рахунків клієнтів у банку.

Авторка: Марія Кравченко

 



Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.