вівторок, 23 серпня 2022 р.

День Державного прапора України

Це державне свято України, присвячене одному з її державних символів — прапору України. Із двох рівновеликих горизонтальних смуг синій, як небо та жовтий, як пшениця . 

Свято святкують щорічно 23 серпня напередодні Дня незалежності України. День Державного прапора святкувався раніше, тільки в одному місті в Києві на муніципальному рівні. І відзначали це свято не 23 серпня, а 24 липня. Та у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над київською мерією.

Є здогадки  що насправді барви нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. Водночас, з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій – усе земне. А ви знали про це?

Історія державного прапора:
В час заснування Львова в 1256 року, була сформована  історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці цього міста.  Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі.
Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.
Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдино національне на початку XX ст.

Також сьогодні Президент, Володимир Зеленський узяв участь в урочистому заході з нагоди Дня Державного прапора України.
У своїй промові Зеленський зауважив, що напередодні Дня Незалежності ми віддаємо шану одному з найголовніших своїх символів - це державний прапор України.
Також Президент Володимир Зеленський заявив що: "Ніколи не визнаємо чужі кольори на своїй землі" 

І розповів про те, де побував наш прапор:
Так Його вносили до парламенту у день проголошення незалежності України;
Він літав у космос разом із Леонідом Каденюком;
Він був на північному полюсі разом з нашими полярниками;
Він підкорював Еверест;
Був зіркою на сценах у Стамбулі в Стокгольмі ;
На Олімпійських іграх в 1976 році наш прапор був  у Монреалі підчас фінального матча між збірними Німеччини (НДР) і Польщі з футболу на поле вибіг представник Української діаспори в Канаді Данило Мигаль і станцював гопак у вишиванці та синьо-жовтим прапором нашої держави, він завжди мріяв передати цей прапор в Україну і сьогодні це день настав і цей легендарний прапор буде піднятий сьогодні на відкриті чемпіонату України з футболу на матчі во Львові.
Так наш синьо-жовтий прапор був на броні та у серця наших воїнів.

Український прапор можна побачити по всій землі, бо мільйони людей за кордоном вийшли на вулицю під синє жовтими прапорами та й наряди українських прапорів на знак підтримки та знаючи свободи. І можливо ще рік тому наш прапор був не так відомий, але зараз його знають на різних континентах нашої земної кулі.
Ще раз вітаю усіх нас із Днем Державного прапора України!

Авторка: Рімма Чумаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.