пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

Одеський художник з котиками!

Багато хто зараз в Одесі міг бачити на стінах чи парканах графіті з котиком. Хтось міг бачити котика з борщем або котика з прапорами, я наприклад бачила котика з собачкою (патрона). А ви знали, що таких графіті в Одесі вже 70, при цьому малює, ці графіті з патріотичними чотирилапими, наш земляк з Одеси Ігор Матроскін із своєю командою.

Ігор Матроскін створює графіті в патріотичному українському стилі з гарними та милими тваринами. Він  вже понад 10 років займається стріт-артом в Одесі. І його малюнки чотирьохлапих героїв дуже подобаються мешканцям міста та військовим. Адже таким чином він намагається відвернути городян від важких думок про війну та змусити їх хоч на мить посміхнутися.

«Коти несуть місію підтримати одеситів – волонтерів, військових, пересічних мешканців. Так своєю творчістю Ігор намагається приносити городянам гарні емоції»

Почав він малювати патріотичних кішок ще торік. Адже вважає тварин неофіційним символом Одеси (особливо тих яких ми бачимо на кожному кроці в нашому місті). З початку війни одеські коти на графіті стали реакцією на події в Україні. Також крім творчості, Ігор Матроскін приносить користь і на волонтерському фронті – розвозить ліки, паливо і продукти, що потребують.

За словами художника:

«В Одесі багато пам'ятників котам, тому він зі своєю командою також вирішив їх малювати. Загалом стіни будівель, огорож Одеси прикрашають уже 70 графіті кішок. Останнього кота ми намалювали, як відповідь російській пропаганді, яка каже, що борщ – це російська страва. Кіт на графіті їсть борщ і каже: "Борщ наш!" Тобто не дає росіянам зазіхати на нашу страву».

Щоб намалювати графіті або для підготовки стіни та нанесення малюнка художник та його команда витрачають до чотирьох годин. Під час роботи з графіті він спілкується із перехожими, які часто дають гроші на фарбу. Але, як правило, вони намагаються малювати графіті швидко, доки ніхто не бачить: «Спочатку ми з декількома іншими митцями шукаємо місце, стіну, огорожу, ворота. Далі фарбуємо, ґрунтуємо та й малюємо, а до цього робимо ескіз, який саме кіт підійшов до цієї стіни. Головна ідея наших малюнків – це піднімати бойовий дух та настрій городянам і, коли вони відповідають тим самим – це дуже важливо. Це дає нам сили та можливості малювати котів і далі».

Я вважаю, що художники малюють графіті в тихоні поки не хто не бачить для того, щоб наступного разу подивившись догори простий перехожий помітив, як на порожній стіні з'явився новий котик у патріотичному українському стилі і таким чином підняв настрій і дух кожному з нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.