пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

Як Україна рятує світ від голоду?


Нещодавно ми писали Вам о том, що у Стамбулі 22 липня за участю ООН, України, Туреччини та Росії відбулося підписання угоди про розблокування експорту українського зерна морем. Дзеркальну угоду окремо від Росії з ООН та Туреччиною підписала і Україна. Йшлося про розблокування для експорту агропромислової продукції трьох портів – «Одеса»,«Чорноморськ» та «Південний».

А також інформували Вас о том, що уже 23 липня росія атакувала Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети вдалося збити сил протиповітряної оборони. Дві потрапили до об'єктів інфраструктури порту. Про це є окремий пост на нашому сайті.

І зараз настав час коли "Зерновий коридор" запрацював, і відбувалося це наступним чином. 

Перше судно RAZONI з українським зерном , яке вийшло з Одеси 1 серпня, вже прибуло до Стамбула і пройшло інспекцію. На його борту перебувало понад 26 тисяч тонн кукурудзи. Вантаж призначений Лівану.

В цей час турецький балкер OSPREY S під прапором Ліберії прямував до порту Чорноморськ в Одеській області за українським експортним зерном. Про це повідомляла моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

Керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко коментував це так:

«Це перше судно з тих, що не було заблоковане в українських портах з 24 лютого, яке слідувало за українським експортним зерном». На черзі ще 16 таких суден, які вже чекають на своє відправлення.

А також зазначають в організації: «Спрямування саме турецьких суден очікувалося експертами як найбільш вірогідне для того, щоб зменшити ризик провокацій та/або обстрілів з боку Росії»

Тепер про другий конвой: вчора рано-вранці відразу три зерновози вийшли в море. Першим о 6:30 із порту Чорноморськ вийшов балкер Rojen. Проведення судна забезпечили буксири Big та Rapid компанії Blast, а лідером каравану з двох зерновозів став буксир портофлоту «Капітан Незавітін». Через годину буксири вивели з порту суховантажне судно Polarnet. Караван рушив у бік одеського порту, звідки близько 7 години ранку вийшов балкер Navistar. На борту трьох суден близько 57 тисяч тонн кукурудзи торішнього врожаю. Всі три судна тепер прямують у бік Стамбула морським гуманітарним коридором.

Таким чином Україна своїми діями рятує світ від голоду, котрий міг настати у зв'язку з діями нашого ворога. 

Побажаємо морякам щасливого шляху!

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.