неділю, 17 липня 2022 р.

HIMARS to Ukraine

M142 HIMARS (абр. від англ. High Mobility Artillery Rocket System) — американська ракетна артилерійська система. Виробляється одним з підрозділів Lockheed Martin, BAE Systems (шасі). Була розроблена в період 1996—2000 років на колісному шасі як система, що мала підвищену мобільність у порівнянні з гусеничною M270 MLRS, з якою має уніфіковану пускову установку і арсенал боєприпасів.
M142 HIMARS - призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів протиповітряної оборони і вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки своїм підрозділам і засобам підтримки.

На відміну від більшості радянських реактивних систем залпового вогню, які використовують некеровані боєприпаси, HIMARS використовує керовані високоточні ракети GMLRS з дальністю ураження до 80 км, а ракета MGM-140 ATACMS ― 300 км.


Тактико-технічні характеристики:

екіпаж: 3 особи

маса: повна 16.2 т

          шасі (6-колісна тактична вантажівка M1140 FMTV) 10.9т

калібр: 227 мм

довжина: 7 м

ширина: 2,4 м

висота: 3,2 м

запас ходу: 480 км

максимальна швидкість по шосе: 85 км/год

основне озброєння: 6 × 227 мм ракет M26 або M30/M31 (GMLRS), або 1 тактична ракета MGM-140 ATACMS

дальність стрільби: ракетою M30/31 GMLRS - понад 70 км;

                                  ракетою MGM-140 ATACMS Block 1A – до 300 км;

                                  експериментальною ракетою Precision Strike Missile – до 500 км.

броня: захист від куль та уламків;

вартість одиниці: $5.1 мільйонів станом на 2014 рік

виготовлення: з березня 2003 року

можливість транспортування: літаками, десантними кораблями.

 

Участь в війнах:

Війна в Афганістані - з 21.10.2010 року

Війна в Іраку - з листопада 2015 року

Війна в Сирії – з 04.03.2016 року

Російсько-українська війна – приблизно з 25.06.2022 року


Знаходиться на озброєнні збройних сил наступних країн (кількість одиниць):

Йорданія — 12 од. на 2016 рік

ОАЕ — 20 од. на 2016 рік

Румунія — 18 од. на 2021 рік

Сінгапур — 18 од. на 2016 рік

США — 417 од. на 2016 рік

Україна — 9 од. на липень 2022 року.

Додатково проводяться перемовини щодо постачання M142 HIMARS до Естонії (з липня 2022 – близько 6 од.), Польщі (з 2018 – близько 20 од.).

 

Подальший розвиток системи:

У жовтні 2017 року морська піхота (USMC) вперше випустила ракету з M142 по наземній цілі з палуби десантного транспортного доку (LPD-23) USS Anchorage, продемонструвавши здатність системи діяти на кораблях і вести точний вогонь по позиціям противника, шо веде оборонні дії морського узберіжжя. Програмне забезпечення націлювання транспортного засобу було перероблено, щоб він міг краще вести вогонь на платформі, що постійно рухається та маневрує.

У 2018 році перевірили можливість передачі координат цілі з літака F-35B безпосередньо на пускову установку HIMARS. Таким чином має істотно скоротитись проміжок між виявленням цілі та її знищенням. У цій схемі літак F-35B з його потужними сенсорами виступав в ролі розвідника.

M142 тестувалася як стандартна система для ведення вогню протиповітряними ракетами SLAMRAAM і AIM-120 AMRAAM.


Переваги M142 HIMARS:

По перше – це те, що дальність ведення вогню є більшою, ніж у противника. Тобто можна планувати вогневі позиції та зосередити достатню кількість вогневих засобів при нанесенні удару. Це дозволить знищити критичні об'єкти противника – склади боєприпасів, пункти управління, це важке озброєння: артилерія, ракети, системи ППО, що знаходяться в оперативній глибині противника.

По друге – це точність нанесення ударів. На відміну від дій ЗС рф коли масово застосуються некеровані боєприпаси, пропонується інший підхід - завдаються високоточні ефективні удари.

За кількістю засобів ураження радянських часів та некерованих боєприпасів ЗС України значно поступається ЗС рф, кількість некерованих боєприпасів необхідних для ураження однієї цілі (ведення вогню по площам) також в десятки разів вище ніж при застосуванні високоточного  озброєння (як правило для ураження цілі 1-2 ракети, кругове ймовірне відхилення становить лише 5 метрів, оскільки використовуються ракети з GPS-наведенням.).

Застосування нових систем озброєння – це новий підхід, асиметричний за рахунок застосування нових технологій. Саме такий новий підхід, якоюсь мірою нівелює кількість та висуває на перший план якість та точність. Такий підхід не знайомий для зс рф, та є «сюрпризом». В попередніх локальних конфліктах ЗС рф вели бойові дії з противником, який значно поступався якістю та кількістю озброєння або використовував таке саме, як правило радянського зразку. 

 

Київ обіцяв не застосовувати HIMARS по території рф

15 липня в інтерв'ю ВВС міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що отримавши від США системи HIMARS, Київ взяв зобов'язання не використовувати їх по російських об'єктах на території РФ. Він сказав, що глава Пентагону Ллойд Остін цікавився у нього щодо Криму, на що Резніков, за його словами, відповів американському колезі: "у нас достатньо стратегічних об'єктів на окупованих росіянами українських територіях". 


Перспективи застосування:

Україна може застосувати реактивні системи залпового вогню HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) проти об'єктів зс рф у Криму. Про це 16 липня, сказав в ефірі національного телемарафону представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Вадим Скібіцький. Він зазначив, що Кримський півострів став "хабом переміщення окупантів" звідки російська військова техніка та підкріплення потрапляють на південь України. Таким чином, скупчення техніки, боєприпасів та матеріалів можуть стати мішенню для РСЗВ.

Крім того, за його словами, Росія постійно використовує чорноморський флот, що базується у Криму, для ракетних атак проти України. "І це теж одна з цілей, які необхідно вражати задля безпеки нашої країни", - сказав він.

 

Ефективність застосування M142 HIMARS ЗС України:

Перші установки HIMARS, згідно з даними ЗМІ, ЗС отримали наприкінці червня. Відтоді українське військове керівництво повідомило про кілька успішних операцій по знищенню командних пунктів та складів з боєприпасами ЗС рф на окупованих територіях України.

 

8 липня президент США Джо Байден санкціонував надання Україні нового пакета військової допомоги на суму до 400 мільйонів доларів, який серед іншого містить ще чотири одиниці РСЗВ HIMARS.

 

При підготовці статті використовувались матеріали з відкритих джерел.

Авторка: Анна Данілова

Немає коментарів:

Дописати коментар

При створенні коментаря просимо дотримуватися поваги один до одного. Коментарі, які підтримують війну, нещадно видалятимуться.